Blog

Nové články

:

Vše

Jak se sbalit do letadla – rady a tipy

Jak se sbalit do letadla – rady a tipy 5 minut čtení

Plánujete cestu letadlem a chcete ušetřit? Cestujte jen s příručním zavazadlem! Díky tomu můžete ušetřit spoustu peněz a zároveň se naučíte netahat s sebou zbytečnosti, které by bylo navíc namáhavé přepravovat. Procestoval jsem každý stát Evropy a lítám velmi často, a tak znám aktuální trendy. Tento průvodce vám poskytne ucelené rady a tipy, jak správně zvolit rozměry a váhu nejen příručního zavazadla, co s sebou vzít na palubu, co naopak sbalit do „check-in“ zavazadla a jak se co nejefektivněji zabalit, ať už cestujete kamkoliv.

22. 1. 2024, Jaromír Zaoral

Jak na lyžování ve volném terénu – techniky a metodika

Jak na lyžování ve volném terénu – techniky a metodika

Informace pro všechny, kteří chtějí zažít vzrušení z lyžování mimo upravené sjezdovky, ale zároveň si chtějí být jisti, že mají správné informace pro bezpečný zážitek. Dozvíte se, jak se připravit, jaké vybavení potřebujete, jaké techniky používat a jak se orientovat v neznámém terénu. Také se zaměříme na důležitost znalosti první pomoci a postupů v případě pádu laviny. Ukážeme si, jak si užít lyžování ve volném terénu s důrazem na bezpečnost a zodpovědnost.

15. 1. 2024, Lukáš Vavrda

MATHIAS ZDARSKY – OUTDOOROVÝ VYNÁLEZCE Z KOŽICHOVIC

MATHIAS ZDARSKY – OUTDOOROVÝ VYNÁLEZCE Z KOŽICHOVIC 4 minuty čtení

Každý génius to má ve své době těžké. Když na přelomu 80. a 90. let 19. století Mathias Zdarsky v kopcích rakouských Alp na lyžích sjížděl tamní vrcholy, sousedé se mu smáli. Dnes je tomuto rodáku z moravských Kožichovic u Třebíče věnováno muzeum, má heslo v prestižních encyklopediích a o jeho životě a díle se píšou diplomové práce. Je totiž světově uznávaným zakladatelem alpského lyžování, prvním lyžařským metodikem a instruktorem na světě. Tento celoživotní sportovec, učitel, technik, umělec, intelektuál atd. byl též jedním z prvních lavinových odborníků, ale především vynálezcem a konstruktérem celé řady pozoruhodných outdoorových záležitostí. Asi nejzásadnějšími z nich jsou vázání s pevnou patou, které podnítilo vznik nejen alpského lyžování, ale též skialpinismu, a bivakovací vak známý jako žďárák.  

8. 1. 2024, Libor Dušek

RECENZE: Pánská vesta s rukávy Mammut AENERGY IN HYBRID HOODED VEST

RECENZE: Pánská vesta s rukávy Mammut AENERGY IN HYBRID HOODED VEST

Obliba nejrůznějších vest určených pro outdoorové aktivity v posledních letech značně roste. S rozmachem minimalismu – objemového i hmotnostního, gramismu, funkcionalismu a sportovního esteticismu se ani není čemu divit. Jde opravdu o slušivý a praktický kousek naší outdoorové výbavy. Skoro by se chtělo říci: Kolik sportovních vestiček máš, tolikrát jsi člověkem. Pojďme se teď společně podívat na jeden povedený kousek z dílny švýcarského prachobotnatce. 

4. 1. 2024, René Kujan

Vietnam – rady a tipy pro cestovatele

Vietnam – rady a tipy pro cestovatele

Chybí vám léto? Období, kdy stačí ze šatníku vytáhnou jen kraťasy a tričko? Nebaví vás pošmourné počasí a raději byste se trochu ohřáli? Jestliže jste si na tyto otázky odpověděli kladně, je na čase tuto touhu změnit v realitu. Co třeba Vietnam? Jde o destinaci, jež nepochybně splní vaše očekávání. V době, kdy se u nás k zemi snášejí sněhové vločky, v tomto státě jihovýchodní Asie se vlády ujímá období sucha, což slibuje mnoho slunečních dní. Nechte se inspirovat a třeba i vy uvidíte mnoho etnických skupin v pestrobarevném oblečení, ochutnáte jídlo, které zaujímá přední místo ve světové kuchyni, nebo se projedete na motorce mezi rýžovými poli.

2. 1. 2024, Tereza Jandová